Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Η «ΣΤΑΣΗ» για το ΜΕΤΡΟ στον ΒΥΡΩΝΑ

Η «ΣΤΑΣΗ» για το ΜΕΤΡΟ στον ΒΥΡΩΝΑ


Πιστεύουμε ότι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επέκτασης ενός αξιόπιστου δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και τον περιορισμό της χρήσης ΙΧ, Γι’αυτό στεκόμαστε θετικά και στηρίζουμε κάθε ανοιχτή, διαφανή προσπάθεια που έχει στόχο τη διεκδίκηση της επέκτασης του μετρό στο Βύρωνα .
Ο σχεδιασμός της επέκτασης πρέπει να λάβει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα. Η πόλη μας έχει ελάχιστους ελεύθερους χώρους , ανύπαρκτο δίκτυο πεζοδρομίων, έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτ/των, κυκλοφοριακά προβλήματα ακόμη και μέσα στις γειτονιές. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν ένα σημαντικό πρόβλημα και θα πρέπει να υπολογιστούν σοβαρά στον σχεδιασμό του μετρό. Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι στις περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί μετρό, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα λόγω της αυξημένης κίνησης αυτ/των. Νέα κυκλοφοριακή μελέτη, με επανασχεδιασμό του υπάρχοντος δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς και της Δημοτικής Συγκοινωνίας και πρόβλεψη για χώρους στάθμευσης αποτελούν προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία σταθμών ή σταθμού μετρό στην πόλη μας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 2004,με ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων, λειτουργεί στη πόλη μας Δημοτική Συγκοινωνία προσφέροντας καθημερινά σημαντικότατο έργο και μάλιστα δωρεάν, σε χιλιάδες συμπολίτες μας .
Πιστεύουμε ότι, με αφορμή τη συζήτηση που “άνοιξε” για την πιθανή έλευση του μετρό, είναι ώρα για την εκπόνηση νέας μελέτης επανακαθορισμού, ενίσχυσης και επέκτασης των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας προς τους υφιστάμενους σήμερα σταθμούς μετρό όπως γίνεται σε άλλους Δήμους.
Την εποχή μας χαρακτηρίζουν η σύγχυσης, η παραπληροφόρηση και ο ανέξοδος λαϊκισμός . Καθημερινά θυσιάζονται, ο κοινωνικός διάλογος , η συμμετοχή , η κοινωνική δράση στον βωμό της επιδίωξης μικροπολιτικών συμφερόντων.
Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε η επέκταση της υπό μελέτη νέας γραμμής 4 του Μετρό(γραμμή U - Αλσος Βεϊκου-Μαρούσι)στο Βύρωνα . Η σημασίας ενός τόσου μεγάλου έργου για την πόλη μας και η στήριξη της πρότασης για συζήτηση από μέρους της ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ και των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αιφνιδίασε τον κ.Δήμαρχο και την παράταξή του και τους έφερε σε εμφανή αμηχανία. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι αφ’ ενός, λίγες ώρες μετά την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης, η πόλη μας γέμισε με αεροπανώ και ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τοπικό τύπο που προπαγανδίζουν ως δεδομένη την έλευση του μετρό στο Βύρωνα με πρωτοβουλία του κ.Δημάρχου! και αφ’ εταίρου, την αποκάλυψη από τον ίδιο στο ΔΣ ότι εδώ και δύο χρόνια διαβουλεύεται εν κρυπτώ με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το μετρό. Ένα σπουδαίο θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο κοινής δράσης και συμμετοχής για όλους του Δημοτικούς, κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες του Βύρωνα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικό διεκδικητικό ρεύμα, με ευθύνη του κ. Δημάρχου μετατρέπεται σε επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Η συμμετοχή των πολιτών, η διαφάνεια , η πολιτική εντιμότητα και αξιοπιστία είναι βασικά προαπαιτούμενα για την επιτυχή αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων. Καλούμε τον κ .Δήμαρχο να συμβάλλει με τη στάση του υπεύθυνα μαζί με τους πολίτες στην διεκδίκηση της επέκτασης του μετρό στην πόλη μας, εγκαταλείποντας συμπεριφορές που έχουν ως στόχο την επιδίωξη μικροκομματικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: