Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ Γ. ΤΖΑΝΙΝΗ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Λάβαμε από τον Γιώργο Τζανίνη (μέλος της ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ) το παρακάτω κείμενο απάντηση στο κείμενο της Ομάδας Περιβάλλοντος και το δημοσιεύουμε, όπως έχουμε καθήκον.

Φίλες και φίλοι της “Στάση Βύρωνα” σε μερικές ώρες από την στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε Γενική Συνέλευση (Τετάρτη 11.3.09) στα γραφεία της Πρωτοβουλίας . Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι αυτά που έχουν αναρτηθεί στο Blog τη Δευτέρα 9.3.09 στις 7 περίπου το απόγευμα. Δηλαδή 2 εικοσιτετράωρα πριν την Γενική Συνέλευση.
Για να δούμε λοιπόν τη διαδρομή από την προηγούμενη Γ.Σ. 12.11.08 τα θέματα της οποίας ήταν:
Α. Εκλογή αντιπροσώπων τακτικών και αναπληρωματικών στα Νομικά Πρόσωπα
Β. Περιφερειακή Υμηττού – Επιπτώσεις στο περιβάλλον.(Εισήγηση Ομάδας Περιβάλλοντος)

Αποφάσεις Γ.Σ.:
Α. Εκλογή των Αντιπροσώπων τακτικών και αναπληρωματικών στα Ν Π.
Β. Απόρριψη του κειμένου της Ομάδας Περιβάλλοντος ( λόγω εισαγγελικού ύφους, λειτουργεί μόνο καταγγελτικά , αντιμετωπίζει τα προβλήματα μονοδιάστατα) και συζήτηση σε νέα Γ.Σ. (το κείμενο να γίνει πιο ελκυστικό και επικοινωνιακό, να συμπληρωθεί με αυτοκριτική ματιά για τη στάση μας σε ζητήματα χρήσης του Ι.Χ. και γενικότερα στις συμπεριφορές μας στο περιβάλλον), αφού προηγηθεί εκδήλωση με αντιπροσώπους από το ΥΠΕΧΩΔΕ το ΣΠΑΥ και ειδικούς επιστήμονες (Συγκοινωνιολόγους, Πολεοδόμους ,Περιβαλλοντολόγους), για πληρέστερη ενημέρωση πριν πάρουμε τις τελικές αποφάσεις μας.
Στη συνέχεια η Ομάδα Περιβάλλοντος 16.11.08 μας ζητά τις προτάσεις που καταθέσαμε στη Γ.Σ. γραπτώς και μάλιστα αυτό να γίνει μέχρι τις 20.11.08 .
Δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς έστειλαν κάποιο κείμενο αλλά γνωρίζω το κείμενο που έστειλα εγώ και το είχε ψηφίσει η Γ.Σ., το οποίο όμως απουσιάζει από την εισήγηση της Ομάδας Περιβάλλοντος .
Στις 30.11.08 η “ Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για την Προστασία του Υμηττού” διοργάνωσε εκδήλωση στη “Λουΐζα “ με τη παρουσία Βιολόγου, Συγκοινωνιολόγου και ενός εκδότη με θέμα τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.
Πήγα
Άκουσα τις τοποθετήσεις και των τριών. Όλες αρνητικές αλλά πολύ ενδιαφέρουσες. Στη συνέχεια μίλησαν διάφοροι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων (περίπου δέκα) όλοι αρνητικοί.
Εκπρόσωπος από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΣΠΑΥ δεν εμφανίστηκε, έτσι η ενημέρωση και από την άλλη πλευρά πήγε περίπατο.
Ο χρόνος που είχε απομείνει επέτρεψε τέσσερις περίπου ερωτήσεις. Η δική μου ήταν προς τον συγκοινωνιολόγο “ τι κάνουμε με την ύπαρξη 2.000.000 περίπου Ι.Χ. στο λεκανοπέδιο της Αττικής ; ”και “τι κάνω εφόσον θέλω 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου να πάω και να έρθω από τη δουλεία μου στο Πειραιά με το Ι.Χ. και 3 ώρες με τη συγκοινωνία ;”.
Ο συγκοινωνιολόγος είχε φύγει και οι απαντήσεις που πήρα ήταν από το ακροατήριο. Τότσικας : “Να παίρνεις το Μετρό και να πηγαίνεις “ και Σταθόπουλος : “Να πάω να μείνω στο Πειραιά “ .
Kαλά ο Κώστας έκανε χιούμορ , όμως ένας κάτοικος του Βύρωνα με ιστιοφόρο πάει στο Πειραιά και κάνει τόσο χρόνο ; Δεν ξέρουμε ότι θέλει 4 μπλε και 2φορές το Μετρό; Εκτός βέβαια αν το Μετρό το παίρνει από την πόρτα του και τον πηγαίνει στη πόρτα της δουλειάς του.
Στις 22.2.09 η “Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού “ διοργάνωσε εκδήλωση στην Ηλιούπολη –Μουσείο Εθνικής Αντίστασης – με θέμα την “τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού και νέους δρόμους”.
Εισηγητές: Δύο από τη Διαδημοτική :Τότσικας , Καφαντάρη .
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας :Καραμανώφ.
WWF : Χριστοπούλου Ιόλη .
Εκδότης :Σχίζας.
Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής: Στογάννης Βαγγ
Εκπρόσωποι ΥΠΕΧΩΔΕ και ΣΠΑΥ και άλλοι (κόμματα ,φορείς κλπ ).
Πήγα .
Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις .Η δική μου όμως επιθυμία ήταν να ακούσω τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΣΠΑΥ μιας και μέχρι τώρα ότι και αν είχα παρακολουθήσει ήταν της αρνητικής προσέγγισης και όχι κάποια επιχειρήματα από την άλλη πλευρά .
Να σας πω εδώ ότι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ την ώρα της τοποθέτησής του απειλήθηκε και με γιαούρτια από κάποιον παρευρισκόμενο. Ας είναι Βαλκάνιοι είμαστε ανάβουνε και τα αίματα που και που.
Η διαδικασία όμως δεν επέτρεψε καμία ερώτηση προς τον κ.ΥΠΕΧΩΔΕ οπότε κάθε διάθεση για αμφίπλευρη πληροφόρηση πήγε πάλι περίπατο .
Ο εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ (ο Χαρδαλιάς δεν παρευρέθηκε ) θα σας κάνει ίσως εντύπωση είχε περίπου την ίδια άποψη της WWF δηλ. Όλο το βουνό ενταγμένο σε μια ζώνη προστασίας Α, με δασαρχείο κλπ και μετά είναι όλα τα άλλα .Να αποτρέψουμε την επέκταση του οικιστικού ιστού και της όποιας δόμησης στο βουνό είναι για μας το πρώτο και μετά η ενδεχόμενη παραβίασή του από δρόμους είπε η εκπρόσωπος της WWF.
Αυτά πραγματοποιήθηκαν και απέχουν από αυτά που είπαμε τον Νοέμβρη.
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα .
Τα ερωτήματα πολλά . Ας ξεκινήσω από το μεγαλύτερο.
Γιατί αγνοούνται οι αποφάσεις της Γ.Σ. για μια ουσιαστική και αμφίδρομη πληροφόρηση από εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΣΠΑΥ;

Γιατί δεν εντάσσονται στο τελικό κείμενο της Ομάδας Περιβάλλοντος οι προτάσεις που ψηφίστηκαν από τη Γ.Σ. και αφορούν την αυτοκριτική στη συμπεριφορά μας προς το Ι.Χ. και το περιβάλλον;


Γιατί επιμένει το κείμενο σε αδυναμία επικοινωνίας και ελκυστικότητας;

Από πότε η σιωπή σημαίνει και ενοχή;

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ μας διαβεβαίωνε στην εκδήλωση της Ηλιούπολης ότι υπάρχει η δυνατότητα με μια αίτηση να εξασφαλίσουμε την παρουσία εκπροσώπου για να γίνει συζήτηση στα γραφεία μας η όπου άλλου εμείς αποφασίζαμε.
Τι έχουμε να φοβηθούμε;
Kουβέντα θα κάναμε, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε κι όλας.
Ποτέ και πουθενά δεν έβλαψε η συζήτηση για το οποιοδήποτε ζήτημα .

Ποιος διαφωνεί ότι πρέπει και οι πολίτες να αποκτήσουν κοινωνική συνείδηση;


Γιατί δεν λέμε τι έγινε τη μέρα της αναδάσωσης στον Κουταλά που ήταν περισσότερα τα Ι.Χ. από τα δεντράκια που φυτεύτηκαν όταν ο χώρος εξυπηρετείται από 4 γραμμές συγκοινωνίας;

Γιατί δεν λέμε ότι όλοι οι “ευαίσθητοι” που βρεθήκαμε στην Ηλιούπολη μετακινηθήκαμε με τα Ι.Χ. μας αλλά κατά τα άλλα θέλουμε να σώσουμε τον Υμηττό; ( υπάρχει το 140 ).
Ελάτε μια βόλτα Σάββατο η Κυριακή στον Κουταλά η τον Αη Γιάννη του Καρέα να δείτε τα Ι.Χ. των κατά τα άλλα ευαίσθητων περιπατητών.

Γιατί λοιπόν μαζί με τις καταγγελίες προς τους άλλους δεν αναφερόμαστε και στις δικές μας ευθύνες;
Εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος;

Θεωρώ ότι η αυριανή Γ.Σ. δεν έχει λόγο πραγματοποίησης εφόσον δεν έχουν προηγηθεί όσα αποφασίσαμε στις 12.11.08 και σας καλώ να υιοθετήσετε το κείμενο της συνέντευξης στον “ΑΝΤΙΛΟΓΟ” του Σταθόπουλου Κώστα ως βάση για μελλοντική συζήτηση.

Γιώργος Τζανίνης
10.3.09

Δεν υπάρχουν σχόλια: