Τρίτη, 20 Μαΐου 2008

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

Για τη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 28/5/2008


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι προτάσεις μας για αλλαγές στο οργανωτικό της “ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ” έχουν 4 βασικούς στόχους.

1. Να εκφράσουν όλες της τάσεις (πολιτικές, ιδεολογικές, κ.α ) που υπάρχουν στους κόλπους της.
2. Τη δημιουργία του προγράμματος της Πρωτοβουλίας, πρόγραμμα με το οποίο θα συμμετέχουμε στις επόμενες Δημοτικές εκλογές.
3. Την αύξηση της συμμετοχής των μελών μας στις αποφάσεις, στα δρώμενα και στην υλοποίηση αυτού του προγράμματός.
4. Την όσο το δυνατόν πιο έντονη προβολή των θέσεων μας – πρόγραμμα -στους Βυρωνιώτες.

Η σημερινή οργανωτική δομή στηρίζεται σ' ένα 9μελές συντονιστικό όργανο, το οποίο εκλέγει η Γεν. Συνέλευση κάθε χρόνο και το οποίο αποφασίζει τη στάση μας στα τρέχοντα θέματα, χαράζει την πολιτική μας δράση στο Δήμο καθώς και τους τρόπους με τους οποίους αυτή εκφράζεται και τέλος καθορίζει τις προτεραιότητες μας.

Αυτό το οργανωτικό μοντέλο πρέπει να εμπλουτιστεί .Δεν μπορεί να εμφυσήσει την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή στα μέλη και τους φίλους της παράταξης.

Ήταν λειτουργικό και χρήσιμο την εποχή που τα ιδεολογικά και πολιτικά κινήματα χαρακτηρίζονταν απο μεγάλη συμμετοχή και το ζητούμενο ήταν η διάθεση για δράση να εκφραστεί με αποτελεσματικό τρόπο.

Έτσι η κεντρική διεύθυνση και ανάπτυξη των αγώνων αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.Σήμερα κυριαρχεί ο καναπές. Το μέσο είναι το μήνυμα. (Ακούμε κάποιον να λέει Το είπε η τηλεόραση και μ αυτό εννοεί πως είναι αλήθεια. Πως έτσι είναι τα πράγματα. Ασυνείδητα λοιπόν αντικατέστησε το μήνυμα με το μέσο)

Τα ιδεολογικά και πολιτικά προβλήματα των εργαζόμενων και των πόλεων τίθενται σήμερα με νέους τρόπους κι έχουν νέο περιεχόμενο.

Πρέπει συνεπώς να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο συμμετοχής στους αγώνες, στο οποίο ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να αναπτύσει μία διαλεκτική σχέση με τα προβλήματα τις θέσεις, τους αγώνες και τους συναγωνιστές του.

Δεν μπορούμε να εκφραστούμε ως ένα κονγκλάβιο που « τα ξέρει όλα». Πρέπει να εκφραστούμε σαν αριστερά «που τα ψάχνει όλα» <<που έχει μεν προτάσεις αλλά είναι ανοιχτή στο διάλογο και στη σύνθεση>>.

Για να το πετύχουμε θα χρειαστούμε τον προβληματισμό την δράση και την βοήθεια όλων των μελών και των φίλων μας.

Όσο αφορά τη Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ θεωρούμε, ότι με τους οικονομικούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τα τεχνικά μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας μέχρι σήμερα, καταφέραμε πάρα πολλά.

Αναδείξαμε, ενημερώσαμε, προτείναμε λύσεις και αγωνιστήκαμε για σημαντικά θέματα της Πόλης μας.

Τα υπέργεια πάρκινγκ (στο Παλιό Δημαρχείο, στη Βουτζα, Χαραλαμπόπουλου, Λάουρα).

Το θέμα της αύξησης των Δημοτικών τελών.

Τη Δημοτική Επιχείρηση.

Συμμετείχαμε σε αγώνες συλλογικοτήτων κι εκεί καταθέσαμε τη δυναμική μας (Καρέας, Κάλβου, Κεραίες Κιν. Τηλεφωνίας κ.α),

Συμμετείχαμε σε πλατύτερα κοινωνικά δίκτυα όπως το Παν αττικό Δίκτυο, στους αγώνες για την υπεράσπιση του Υμηττού, την προστασία του πρασίνου κ.α.

Διοργανώσαμε εκδηλώσεις πολιτικές και πολιτιστικές.

Προβληθήκαμε στο διαδίκτυο (υπάρχουν πολλοί που ενημερώνονται απ τη σελίδα μας στο ίντερνετ και η σελίδα μας δέχεται κατά μέσο όρο 200 επισκέψεις ημερησίως)

Καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και την αισθητική μας για την Πόλη μας.

Όμως δυσκολευτήκαμε ιδιαίτερα στην προβολή όλων αυτών των προσπαθειών μας κι αυτό οφείλεται καθαρά στην μικρή συμμετοχή των μελών μας.

Στοχεύουμε λοιπόν με τις αλλαγές που προτείνουμε στη Γεν. Συνέλευση, στην αύξηση της έντασης της αντιπολίτευσής μας και στην εντονότερη και ποιοτικότερη προβολή των θέσεών μας, αλλά πριν και πέρα απ' αυτά στον καθορισμό με ακρίβεια αυτών των θέσεων, πράγμα που θα βοηθήσει και στην άμβλυνση των διαφορών που είχαμε μέχρι σήμερα.

Οι προτάσεις λοιπόν έχουν ως εξής.

Α.Η Γεν. Συνέλευση φυσικά παραμένει το κυρίαρχο όργανο μας.

Β.Δημιουργούνται οι παρακάτω ομάδες εργασίας ανά τομέα δράσης.


1. Ομάδα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ασχολείται με τα οικονομικά του Δήμου, όπως φαίνεται ξεκάθαρα απ' το όνομά της και με τη Δημοτική Επιχείρηση.

2. Ομάδα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ερευνά και αναλύει τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στο Δημ. Συμβούλιο, ενημερώνει τον Δημοτικό μας Σύμβουλο και φυσικά παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου κι ενημερώνει την παράταξη.
Παράλληλα ασχολείται και με τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου

3. ΟμάδαΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ και ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Αστικό και περιαστικό πράσινο, θέματα βουνού, parking, ελεύθεροι χώροι, πλατείες, δρόμοι, στενά, κλπ

4. Ομάδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Αθλητικά σωματεία του Δήμου, χώροι άθλησης, πρόγραμμα κοινωνικού αθλητισμού κλπ

5. Ομάδα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πνευματικό κέντρο, Φεστιβάλ θεάτρου βράχων, δημοτική βιβλιοθήκη, Ντανκαν, ημέρες πολιτισμού, οργάνωση εκδηλώσεων

6. Ομάδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σχολεία, Παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ


7. Ομάδα ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΘΕΣΕΩΝ

Προβολή του έργου μας, μελέτη και ανάλυση συλλογικοτήτων, αφισοκόλληση, μοίρασμα εντύπων, παρέμβαση σε εκδηλώσεις,

8 Ομάδα ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ενημέρωση τύπου, σχεδιασμός και δημιουργία εντύπων, αφισών, αρθρογραφία στον τοπικό τύπο, συντονισμός μεταξύ των ομάδων δράσης.

Οι ομάδες που θα οριστούν στη σημερινή Γεν Συνέλευση, μετά από την εθελοντική συμμετοχή μας σ' αυτές φυσικά, αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν εισήγησή πάνω στον τομέα ευθύνης τους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της επόμενης Γεν. Συνέλευσης, που θα έχει καθαρά Θεματικό χαρακτήρα και σκοπό το αποτέλεσμά της ν' αποτελέσει ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ στον συγκεκριμένο τομέα.

Κατόπιν η ομάδα θα αναλάβει την οργάνωση ημερίδας και την συζήτηση αυτής της θέσης με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων της τοπικής κοινωνίας, ώστε να ενημερωθούν οι Βυρωνιώτες για τις θέσεις μας.

Οι συμμετέχοντες στις ομάδες δράσης συμμετέχουν αυτόματα και στο συντονιστικό (γίνονται δλδ μέλη του με δικαίωμα ψήφου) και “οφείλουν” να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του, μ' έναν τουλάχιστο εκπρόσωπό τους.

Να αναφέρω εδώ πως τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερες της μιας ομάδες.

Το συντονιστικό συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα πχ. κάθε δεύτερη Τετάρτη ή κάθε 1η και 15 εκάστου μηνός και μια 3μελής ή 5μελής εκτελεστική επιτροπή ορίζει τις προτεραιότητες και συνεπώς την ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης.

Στις συνεδριάσεις του συντονιστικού, που όπως είπα είναι συγκεκριμένες και γνωστές σ' όλους μας, είναι καλεσμένα όλα τα μέλη της παράταξης με δικαίωμα ψήφου.

Απόφαση του συντονιστικού λοιπόν είναι η απόφαση των εκάστοτε παριστάμενων μελών στη συνεδρίασή του.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια διαρκή Γεν. Συνέλευση, για Άμεση Δημοκρατία.

Το κάθε μέλος μας με την ψήφο του καθορίζει την απόφαση.

Πιστεύουμε πως μ' αυτό τον τρόπο δίνουμε νόημα στη συμμετοχή και αποδεικνύουμε εμπράκτως πως οι αποφάσεις είναι συλλογικές και ότι η παράταξη ανήκει σ' όλους μας.

Να προσθέσω εδώ πως τελειώνει η θητεία των εκπροσώπων μας στα Νομικά πρόσωπα του Δήμου (2 χρόνια). Προτείνουμε οι νέοι εκπρόσωποι μας – που θα εκλέξει το συντονιστικό - να προέρχονται απ' τις παραπάνω ομάδες, μια και την πληροφορία θα έχουν αλλά και την γνώση και την εμπειρία που ο τομέας δουλειάς τους τους προσφέρει.

Μέχρι το τέλος του 2008 πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το πρόγραμμά μας, και τον επόμενο χρόνο να το επικοινωνήσουμε στους Βυρωνιώτες σε κάθε γωνιά της πόλης μας.

Αν η προσπάθεια μας αυτή έχει τη συμμετοχή σας θεωρούμε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμη το όραμά μας για μια ανθρώπινη Πόλη, να μη μείνει στα λόγια αλλά να γίνει πράξη στο Βύρωνα.

Εισηγητής

Παπαμιχαήλ Σωτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: